Hogyan válasszunk puzzlet kor szerint?

Gyakran már a születés után vásároljuk meg az első gyerekpuzzlet.
Az elsők általában padlókirakók. A gyermek semmilyen módon nem rakja össze őket. Olyanokat kell választani, amelyekben nincsenek apró darabok, amelyeket a gyermek a szájába vagy az orrába vehet. Az anyukák imádják az EVA habpadlós kirakókat. Melegek, és ma gyakran pótolják a hiányzó szőnyeget a lakásokban. A hideg padló vagy csempe egyáltalán nem alkalmas babának. A padlókirakón a gyermek az első felakasztott játékok alá feküdhet, mászkálhat vagy először ülhet le kedvenc játékokhoz.

Később az összetettebb padlókirakókkal rendelkező gyerekek nyernek. Egyszerű képekből, betűkből vagy számokból állnak. Nem kell három évet várnia a használatukra. Csak azokra ügyeljen, akiknek extra kis részecskéi vannak. De mint félni, jobb megtanítani a gyereket, hogy ne vegye a szájába.

Egyszerű habos puzzlek és képkockák
A legkisebb puzzlek másik előfutára a képkockák. Csak három darabos mágnesessel kezdhetnek, később kilences, majd tizenkét kockával klasszikusra váltanak. Azonban habszivacs kirakókkal is találkozhat, akár magukkal a képekkel, akár könyv formájában. Két éves koruktól szeretik a gyerekek. A legegyszerűbbek a négydarabos puzzlek, a bonyolultabbak többből. Ha egy gyerek szereti a kirakókat ezen a szinten, hű marad később is.

Mi befolyásolja a kirakó nehézségét?

Annak ellenére, hogy elsőként gondoljuk azt, hogy elsősorban a kirakós darabszámról van szó, az igazság részleges. Ez az összdarabszámtól függ, de jó magának a motívum is a bonyolultságát felméri. Különösen a gyerekeknek szánt puzzlek esetében fontos, hogy a gyermek ne keverje össze a kép ismétlődő részeit. Természetesen elengedhetetlen a színes kialakítás, amely elvezeti Önt a helyes összerakáshoz. Ügyeljen az anyag minőségére is. Főleg a gyerekeknek van szükségük vastagabb és ellenállóbb, leváló szélek nélküli kartonpapírra. A nehézséget a kép eltérő kontúrjai, az előnézet elérhetősége, az egyes darabok formája és a puzzle egyéb jellemzői is meghatározzák.

A valódi kirakók kora három évnél kezdődik


A gyermek a legkisebbeket, gyakran habszivacsból, könyves kirakókat és viszonylag kis darabszámú fából készült 2D-kirakókát rakja össze. Ez a tökéletes kor a 4 az 1-ben puzzle megszerzésére. A gyermek általában azonnal elsajátítja a legkönnyebb puzzle-t, a legkisebb darabszámmal és a legnagyobb méretben. Biztosan ki akarja majd próbálni a nehezebbeket is. Az Ön számára ez azt jelenti, hogy nem kell azonnal elrohannia egy bizonytalan eredménnyel, hogy újat vásároljon. Már megvannak otthon, egy dobozban, és talán a gyereke is meglep, hogy a semmiből egy magasabb szintre ugrik. 99%-ban azonban Önnek kell összerakni. Ebben a korban határozottan nem önálló játék.

Az első független játék 4 éves kortól


Körülbelül négy évesen a gyerek összerak egy egyszerűbb puzzlet, de ha ezt megteszi, gyorsan képes magasabb szintre lépni. Az elhivatottság nem azt jelenti, hogy a gyereknek összerakja, hanem azt, hogy kéznél van, amikor nem tudja, mit tegyen. És persze elsősorban olyan kirakókra van szüksége, amelyeknek témája tetszik neki. Ebben a korban a gyermek szétszedi a puzzlet, és többször összeállítja. A kirakók ragasztását és képként való megjelenítését tehát nem oldjuk meg.

Kirakó kor szerint

Bár ez mindig egyéni és minden gyermek fejlődésétől függ, minden bizonnyal legalább meg lehet határozni, hogy mely kirakók alkalmasak a gyermek adott életkorára. A klasszikus kartonpuzzlek alsó korhatára 3 év. Ez biztonsági okokból is így van. Ebben a korban a gyártók általában 4-10 darabos kirakókat ajánlanak. De az igazság az, hogy egy gyerek még többet is elbír. 4 éves korig 24 db ajánlott, az ötévesek 54-80 db-ot tehetnek ki. Hat éveseknek 70-120, nyolcéveseknek 260, kilencéveseknek 500 darab ajánlott. Aztán a gyereken múlik, hogy mikor mer 1000-et vagy 2000-et és nagyobbat összerakni.

Hadd emlékeztessem még egyszer arra, hogy nem csak a darabszámról van szó. Ezek fokozatosan kissebek egyre magasabb szinttel, ami ismét megnehezíti a kirakást. Gyakran magában a motívumban találunk trükköket. Nem szabad elkedvetleníteni a kisebb gyerekeket, és mindenképpen jó az egyszerűbb fejtörőkről a bonyolultabbak felé haladni.

Az 1000 db-os puzzlek nagyobb gyerekeknek és a felnőttek számára mindenképp jó összerakni eszközökkel. Az ilyen nagy művek nem egyszerre, hanem szünetekkel készülnek. Szükséges továbbá az egyes darabok következetes rendezése. Ezért alkalmas egy speciális rendszer a puzzle darabok válogatására, valamint egy alátét az összeállításukhoz. Ennek köszönhetően csak felgöngyölöd és részben rakja össze a kirakókat, és addig halogassa, amíg vissza nem tér az összerakáshoz. A betétek nem teljesen univerzálisak. Gondolja át, mekkora kirakókat fog leggyakrabban összeállítani, és ennek megfelelően válasszon szőnyeget. Egy megfelelő puzzle ragasztó mindenképpen megfelelő. A nagyokat már gyakran képnek tartjuk. A darabok könnyen ragaszthatók. A ragasztót a kép felületére öntjük, és óvatosan rákenjük.

Hogyan válasszunk puzzle-t ajándékba?

Gyakran  kirakót ajándékba választunk. Mit kell tudnunk a legmegfelelőbbek kiválasztásához? Mindenekelőtt maradjunk a darabszámnál és a kornnál. Nagyobb gyerekek és felnőttek számára érdemes tudni, hogy kinek milyen az érdeklődési köre. Vannak azonban általánosan tetszetős motívumok is, amelyek semmit sem rontanak el. Felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek nagyobb fejtörőket adni mindig jó választás. Ez egy kihívás, és ha nem a fejtörő elszánt ellenfele, az ajándék biztosan boldoggá teszi.