Hangoskönyvek és kirakók: két legyet ölhet egy csapásra

Sokan azt mondják, hogy a kirakózás az időpazarlás egyik módja. Sokunk számára ez a mindennapi valóság elől való menekülés módja, mások számára a termelékenység elfogadhatatlan pazarlása. Szeretnék egy másik nézetet bemutatni: a kirakók nagyszerű lehetőség könyvolvasásra.

Mielőtt azonban belekezdeném, szeretném megemlíteni, hogy a kirakó mindkét agyféltekét leköti, fejleszti a rövid távú memóriát, javítja a térbeli-vizuális gondolkodást és oldja a stresszt. Nagyon pozitív hatással vannak az egészségünkre, amit egy másik blogbejegyzésben fogok leírni.

Hogyan „olvassunk” kirakózás közben

A könyvek olvasásra valók. A hagyományos olvasás akkor lehetséges, ha szemünkkel követjük az írott mondatokat, ugyanazt az érzéket, amely a kirakózáshoz szükséges. Bár lenne mód e két tevékenység összekapcsolására! Ó várjon csak…

A Puzzle Maniásoknak szükségük lehet a szemükre a kirakós darabok összeállításához, de a fülükre semmiképpen sem! Jómagam olyan ember vagyok, aki szereti tevékenységeimet változatossá tenni, hogy a legtöbbet hozhassam ki ebből az időből. És az egyik apró rituálém… hangoskönyvek hallgatása.

Mi az a hangoskönyv?

A hangoskönyv (vagy egy beszélő könyv) egy könyv felvétele, amelyet a lektorok felolvasnak. Néha lehet hangdráma formájában, amely párbeszédtől, zenétől és hangeffektusoktól függő akusztikus előadás. Bár a hangoskönyvek története a 19. században kezdődik, a technológia csak a közelmúltban tette lehetővé, hogy népszerűvé váljanak. Úgy értem, próbálja meg felvenni a „The Lord of The Rings”-t, csak 4 perces kazettákkal!

A szalagok után a CD-k és MP3-ok korszaka következett, most végre közvetlenül az internetről tölthetjük le a felvételeket. Számos új kiadó és terjesztő jelent meg, valamint új webhelyek és hangoskönyvekkel foglalkozó alkalmazások.

Audiobooks

Hogyan kell hallgatni?

Az egyik dolog, ami az idők során megváltozott a hangoskönyvekkel kapcsolatban, határozottan elérhetőségük. Különböző címek, valamint a hallgatáshoz szükséges technológiai eszközök elérhetősége.

Hogyan lehet hangoskönyveket lejátszani? Néhány évvel ezelőtt szükségünk volt CD vagy MP3 lejátszóra. A mobileszközök fejlődése lehetővé tette, hogy szinte minden okostelefonon hallgassunk hangoskönyveket. Természetesen más eszközöket is használhatunk, mint például számítógépek, tabletek, különféle audiolejátszók. A legtöbb hangoskönyv mp3 formátumban készült, amely megvásárolható a könyvesboltokban és online áruházakban CD-n, vagy közvetlenül az internetről letöltött fájlok formájában. Itt vásárolhatunk hangoskönyv fájlokat, amelyeket letölthetünk, majd bármikor lejátszhatunk, vagy választhatunk előfizetéses szolgáltatást, és fix összeg megfizetésével hozzáférhetünk a hangoskönyvek teljes adatbázisához, az előfizetésben meghatározott ideig.

Hogyan lehet hangoskönyveket szerezni? Először is, könyvesboltok és online áruházak, beleértve azokat is, amelyek hangoskönyvekkel foglalkoznak. A legnagyobb weboldalak több vagy akár több ezer (!) címet is kínálnak üzleteikben. Tündérmesék, költészet, krimik, románcok, fantasy, non-fiction, személyes fejlődésről szóló könyvek és más műfajok – mindenki talál magának valót. De vannak más módok is a hangoskönyvek beszerzésére. Az egyik a könyvtár. Egyre több közkönyvtárnak van hangoskönyvgyűjteménye is. Én személy szerint a Wojwódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Bydgoszczy (Lengyelország) gyűjteményét használom, és biztosíthatom, hogy valóban nagy a lemezválasztékuk.

Próbáljon ki olyan szolgáltatásokat, mint az Audible vagy a Google Hangoskönyvek, és látni fogja, hogy a kalóz oldalak használatának nincs értelme.

Mikor kell hallgatni?
Amikor csak akarja! A hagyományos könyvekkel ellentétben a hangoskönyvek nem kötik le annyira a figyelmünket, ezért javaslom, hogy hallgassuk meg őket kirakózás közben! Takarítás közben, biciklizéskor vagy autózáskor, kutyámsétáltatás közben is hallgatok… Ahogy az interneten figyelem a puzzlemániásokat, azt látom, hogy általában tévésorozatokat néznek vagy rádiót hallgatnak. Ami itt probléma lehet, az a figyelmünk megoszthatósága, ami egyéni vonás. Érdemes tehát először megpróbálni, hátha ez magának való.

Mit hallgatni?
Ez egy olyan kérdés, amelyet magának kell megválaszolnia. Hallgasson, amit szeret, mert élveznije kell. Kezdésnek talán egy kis olvasmány?

Ha attól tart, hogy a lektor hallgatása túl unalmas lesz számára, kezdje hangdrámákkal. Kicsit drágábbak, mert az előállításuk többe kerül. Némelyikük csodálatos élmény, mint például a Bible Audio (amely a legnagyobb audiodráma Európában 500 hanggal és több mint 113 órányi felvétellel!). Emlékszem, amikor egy téli estén a Ragyogást hallgattam (Stephen Kingtől), állandóan az volt az érzésem, hogy valaki követ. Sőt, a végén rájöttem, hogy a film sokkal rosszabb, mint a könyv…

És ha végre megszokja a hallgatott könyveket, nyúlhat az igényesebb címekhez, különösen, ha a kirakókat időhúzó módszernek tekinti. A puzzle és hangoskönyvek nagyon jót tesznek az agynak!

Audiobooks for PuzzleManiacs

Szerelem a (hangos)könyvekhoz
Ahogy észrevette, szeretem a hangoskönyveket. Már több száz különböző címet meghallgattam. Sokukra általában nem találnék időt, ha nem hallgatnám őket a háttérben valamilyen más tevékenység közben. Próbálja ki és nézze meg maga. Képzelje el, hogy Harry Potter hangoskönyvet hallgat, miközben összeállítsa a Roxfort kastély 3D-s kirakóját!

Azt hiszem, a PuzzleMániások néhány egyéb tevékenységéről, apró rituáléiról hamarosan bővebben is fogok írni itt a blogon.