Recenzió: Harry Potter és a félvér herceg. Ravensburger. 1000 darab #UKVK

Szinte minden puzzlekedvelő hallott már két német kirakós játékgyártóról: a Ravensburgerről és a Schmidtről

A Schmidt márkáról máskor is készítek egy recenziót, de ma szeretnék megállni a Ravensburgernél, és bemutatni egy képet, amely az elmúlt évek egyik legnépszerűbb gyermek- és tinédzserkönyvének illusztrációja. Harry Potter és a Félvér Herceg puzzle. Előbb azonban hadd mutassam be, legalább néhány szóban, annak a cégnek a történetét, amely az európai kirakós piac egyik vezetőjévé vált.

A márka a társasjátékokkal indult. 1883-ban Otto Robert Maier aláírta első szerződését a játék szerzőjével (’Utazás a világ körül’ – ismerősen hangzik?), amit egy évvel később kiadott. 1964-ben a cég elkezdett kirakós játékokat gyártani, és a mai napig róla lehet leginkább felismerni. Sokunk számára a Ravensburger logó a jó minőséget jelenti. Ez a német precizitás miatt van.

A doboz

Tipikus. Ez az a szó, ami először eszembe jutott, amikor megmarkoltam a Harry Potter puzzledobozt. Jellemző méret, a kép jellegzetes elrendezése. Bár az AnaTolian kirakós doboz valamivel kisebb volt.

– Nem akarok durva lenni… – kezdte olyan hangon, amely minden szótagban durvasággal fenyegetett.*

A Harry Potter és a Félvér Herceg puzzle licenc alá tartozik, amit fel kellett tüntetni a dobozon. A tetején található a kép (körülbelül 7 x 10 hüvelyk) és néhány más többé-kevésbé hasznos információ, mint például a Ravensburger és a varázslóvilág Harry Potter logója, a gyártási technológiával kapcsolatos információk és a „Ravensburger Puzzle Eredeti Ravensburger Quality” felirat (mint pl. ha tényleg olyan fontos lenne, hogy például a nagyobb kép helyett a doboz előlapjára tegyük).

Jellemzőek a doboz oldalai is. A kép, az elemek száma, logók, méretek, katalógusszám és cím. Öt különböző idegen nyelven.

– Sajnos azonban a véletlen durvaság riasztóan gyakran előfordul – fejezte be Dumbledore komolyan a mondatot.*

A doboz hátulja tipikus (!) információkat tartalmaz a márka 100 éves puzzle-gyártási hagyományáról és annak magas minőségéről. Arról is tájékoztat, hogy milyen csodálatos szórakozásban lesz részünk. A hátsó nyomat általános, bár szeretném, ha több érdekes tény lenne az adott Harry Potter részről.

puzzle ravensburger pierwsze wrażenia

Ja és van egy rejtvényem számára! A bejegyzés elején írtam, hogy a cég 1964-ben kezdett kirakós játékokat gyártani… és azt állítják, hogy 1891 óta gyártanak kirakós játékokat… A marketing varázsa?

Lássuk, mi van a dobozban. Egy műanyag zacskó és Harry Potter 1000 darabban. Tipikus? Hadd tisztázzam, hogy a „tipikus” azt jelenti, hogy „OK”, „jó”. Nincs azzal semmi baj, ha a Ravensburger kirakója tipikus. A karton és a nyomat minősége nagyon jó. A doboz masszív, esztétikus, a nyomtatott réteg sima. Nincs kifogás, kivéve az elülső tetején lévő elvesztegetett helyet.

A minőség

Van egy dolog, amit nem szeretek a Ravensburger kirakóban. A műanyag zacskó belsejében jellegzetes kék por. Mindenhol ott van. Képzelje el, mennyi volt, amikor 5000 darabból álló puzzle-t készítettem az ókori Rómáról. És ez csak egy másik jellemző tulajdonsága ennek a márkának.

A minőség több, mint a porosság. Beszéljünk a vastagságról, a vágásról és a nyomtatásról.

puzzle ravensburger pierwsze wrażenia

Az elemek tipikus hálót alkotnak, téglalap alakúak, 1-3 füllel. Ez lehetővé teszi az elemek színek és formák szerinti rendezését, ezért a Ravensburger olyan népszerű a PuzzleMániások körében. Sajnos előfordulnak a vágatlan elemek. Azonban nem találtam példát leválásra és törött fülekre. Az elemek is vastagabbak, mint például a Trefl-puzzlek.

A nyomat tiszta és a színek jól visszaadhatók, aminek nagyon örültem, mert a korábbi tapasztalataim ezzel a márkával és a puzzle darabokra nyomtatott színreprodukcióval meglehetősen csalódást okoztak. Ezenkívül a nyomat sima, így visszaveri a fényt. És az utolsó dolog: az elemek meglehetősen lazán illeszkednek, így nincs lehetőség a teljes kép mozgatására helyek között.

Összeséges  öröm

Be kell vallanom, hogy mugli vagyok. Hallgattam a hangoskönyveket és láttam a filmeket, de határozottan Tolkien vagy Lewis, nem pedig a Roxfort rajongója vagyok. Ennek ellenére nem kellett erőltetni ezt a kirakót. Ellenkezőleg. Ezt a sorozatot tartom az egyik legérdekesebbnek, ha a Harry Potterrel kapcsolatos puzzlekről van szó. Nem riasztanak el, mint a filmjelenetek kollázsaival. Nem tudom, ki a kép szerzője, mert a dobozon nem szerepelt, de szépen ötvözte a könyvborítók hangulatát, beleszőve a filmből ismert színészek arcát.

puzzle ravensburger pierwsze wrażenia
A kirakós fűrész függőlegesen van elhelyezve, amit a munkahely megszervezésekor szem előtt kell tartani. Ez azonban nem olyan nagy kényelmetlenség, mivel csak 19 x 27 hüvelyk méretet vesznek igénybe.

Nem okozott gondot az elemek rendezése, mivel a képnek sok jellemző területe van. Zöld háttér, sárga keret, könyvek, bájitalok és a karakterek. Egyedül a zöld háttér volt számomra egy kis probléma, és egy kicsit fárasztó is. Több időbe telt, mint amire számítottam. A többi könnyű volt, és mi több, egészen kellemes.

Az egyik legutóbbi blogbejegyzésemben már említettem, hogy gyakran hallgatok hangoskönyveket kirakós játék közben. Úgy gondolom, hogy ez egy tökéletes alkalom arra, hogy elmerüljön J.K. varázslatos világában. 


Még egy kaland kapcsolódik ezekhez a kirakókhoz, ami sajnos kellemetlen. Miután befejeztem a képet, kiderült, hogy egy elem hiányzik. Sok éve nem fordult elő velem, és nem is számítottam erre a márka kirakóitól. Vártam pár napot abban a reményben, hogy a hiányzó darabot valahogy megtalálom, mindenhol kerestem sikertelenül. Sajnos az ilyen kis példányszámok, mint 1000 elem esetén a gyártó nem rendelkezik a hiányzó elem elküldésének eljárásáról. Így nem maradt más dolgom, mint elhinni, hogy néhány pixis vagy egy niffler elvette.

A gyártó ajánlata

A Ravensburger egy erőteljes márka, amely felismerhető, sokszínű, szilárd, és nem fél a kísérletezéstől. Tekintse meg kínálatukat, és minden korosztály számára talál kirakós játékokat. Táj, festészet, irodalom és film témák. Vannak színátmenetes puzzlek, egyszínű kriptográfiai sorozataik, 3D-s puzzlekk és Exit sorozataik. A Ravensburgerrel rekordokat is megdönthetünk, mert néhány mintájuk a világ 10 legnagyobb puzzlek listáján szerepel.


puzzle ravensburger pierwsze wrażenia

Összefoglaló

A 90-es évek eleje volt, mikor először megismertem a Ravensburger kirakókat. Az első puzzledoboz, amit kaptam, használt volt és Németországból hozták. Számomra ez mindig egy szentimentális utazás, de sok minden változott a márkával és magában a kirakós játékkal kapcsolatban az elmúlt 30 évben. A változtatások egy része jó volt, néhány pedig nem.

Egyrészt masszív terméket kapunk: jó minőségű dobozt, jól elkészített rejtvényeket, sokféle mintát. Másrészt nem tehetünk ellene annak az érzésnek, hogy a terméket tömegesen gyártják. Nincs egy csipetnyi „varázslat”, amitől úgy éreznénk, hogy elkényeztet minket a gyártó, mint például néhány plusz információ magáról a mintáról, vagy tökéletes rejtvényminőségről. Az egyetlen csipet, amit valójában kapunk, az egy csipet kék por.

Egy újabb Ravensburger rejtvénydobozért nyúlok, miután annyi hátrányt megneveztem? Biztosan. Szívesen kipróbálnám a Krypt vagy az Exit sorozatot. A to do listámon szerepelnek még XXL-es kirakósok is, melyek tökéletesek azoknak a felnőtteknek, akiknek gyenge a látásuk vagy problémáik vannak az apró tárgyak megfogásával. Úgy gondolom, hogy a Ravensburger jó márka, hogy kirakós játékkal kezdjünk egy kalandot. Végtelen portfólióval rendelkezik.

A hiányzó elemet tartalmazó epizódot leszámítva nagyon kellemesnek találom a „Harry Potter és a félvér herceg” 1000 elemes kalandját. És persze egy másik blogbejegyzésben mindenképpen leírom a gondolataimat a hiányzó elemek "drámájáról".

Ezalatt arra biztatlak, hogy vessen egy pillantást a Ravensburger ajánlatára.

*Az idézetek J.K. könyvéből származnak. J.K.Rowling "Harry Potter és a félvér herceg"